Looduslik juuksehooldus – ilma tervisele kahjulike aineteta.

Looduslik juuksehooldus – ilma parabeenide, silikoonide ja muude tervisele kahjulike aineteta.
Usalda looduse jõudu!

Looduslik juuksekosmeetika on tõeline kergendus intensiivsetest hooldustest väsinud juustele. Õpi tundma hooldust, mis tuleb otse loodusest – usalda taimseid toimeaineid ja väldi oma tervisele potentsiaalselt kahjulikke aineid!

Looduslik juuksehooldus – mis see on? Juuksekosmeetika ilma silikoonide ja parabeenideta Muud kahjulikud ained juuksekosmeetikas Looduslikud koostisosad juuksekosmeetikas

Millised on loodusliku juuksekosmeetika omadused?

Looduslik juuksekosmeetika on lahendus kõigile inimestele, kes on väsinud enamikes apteekides saadaolevate keemiliste preparaatide kasutamisest. Tänu taimsete toimeainete rikkalikkusele ja kunstlike säilitusainete, juukseid kokku liimivate silikoonide ja õrna peanahka ärritavate pesuvahendite vabale koostisele parandavad need igat tüüpi soengu seisukorda. Isegi kui juuksed on intensiivsete juuksuriprotseduuride, näiteks värvimise või püsilaine tõttu eriti tugevalt koormatud. Looduslikud palsamid ja šampoonid on tõeline vahend väljalangemisele kalduvate, kuivade ja kahjustunud juuste jaoks. Samuti rahustavad need õrna ja tundlikku peanahka ning õhukesi juukseid, mis on altid väljalangemisele.

Loodusliku juuksekosmeetika kerged biolagunevad koostised põhinevad peamiselt aktiivsete koostisosade toimel, millel on potentsiaal töötada mitte ainult juuste pinnal, vaid ka sügaval selle struktuuris. Seda seetõttu, et looduslikud šampoonid ja juuksepalsamid ei sisalda silikoone, mis kleepuvad tugevalt juuksekutiikula külge, takistades oluliste mikroelementide ja vitamiinide transportimist juustesse.

Orgaanilise ja loodusliku juuksehoolduskosmeetika hulka kuuluvad nii šampoonid kui palsamid. Nende koostised ei erine palju meie vanaemade ja vanavanaemade retseptidest – sest nad teadsid, et parim tuleb alati otse loodusest.

Looduslikult kaunid juuksed on loodusliku kosmeetikaga tehtud hoolduse tulemus.

Väldi kahjulikke kemikaale – vali naturaalne juuksekosmeetika ilma silikooni ja parabeenideta! Looduslik juuksekosmeetika põhineb täielikult koostisainetel, mis ei sisalda kahjulikke või potentsiaalselt kahjulikke kunstlikke aineid. Tervise ja kauni välimuse huvides ei kasuta mahekosmeetika tootjad sünteetilisi värv- ega lõhnaaineid. Nii looduslikud juuksešampoonid kui -palsamid ei sisalda üldlevinud tugevaid pesuaineid SLS-i ja SLES-i kujul. Ei sisalda säilitusaineid parabeenide ega silikooni kujul.

Milliseid aineid ja miks? – orgaanilistes juuksehooldustoodete sarjades ei leidu?

Parabeenid
Parabeenid on populaarsed säilitusained, mida kasutatakse selleks, et tootjad pikendaksid üksikute toodete säilivusaega kuni mitme kuu võrra! Nende õige nimi on p-hüdroksübensoehappe estrid. Nad blokeerivad tõhusalt hallituse, seente, bakterite ja muude mikroorganismide kasvu, mistõttu leidub neid enamikes kosmeetikatoodetes – päevitusvedelikes, näokreemides, vannigeelides ja isegi huulepulkades. Neid leidub ka ravimites ja juuksehoolduskosmeetikas.

Parabeenidele on omistatud terve nimekiri negatiivsetest mõjudest inimeste tervisele. Üks olulisemaid etteheiteid on nende säilitusainete östrogeenne toime. Naistel võib see põhjustada hormonaalseid muutusi ja meestel viljakusprobleeme. Naha kokkupuude parabeenidega võib samuti põhjustada sügelust, punetust ja löövet. Juuksešampoonides sisalduvad parabeenid kuivatavad juukseid ja põhjustavad soengu loomuliku sära kaotamise ja tuhmimaks muutumise. Need põhjustavad ka tundliku peanaha ärritust, allergilisi reaktsioone ja mõnel juhul juuste väljalangemist.

Silikoonid
Silikoonid on sünteetilistest räniorgaanilistest polümeeridest valmistatud lõhnatud ja lõhnatud ained. Nad on leidnud kosmetoloogias äärmiselt laia kasutusala – tootjad kasutavad neid arvukate kehakreemide, solaariumide ja dušitoodete alusena. Nende ülesanne on anda kosmeetikale teatud siledus ja sobiv konsistents. Silikoonid on muutunud eriti populaarseks erinevat tüüpi juuksehooldusvahendites. Nende olemasolu muudab kosmeetika kergesti hajutatavaks, annab juustele kohese sileda efekti ja suurendab optiliselt nende mahtu. Vaid üks silikoone sisaldava toote kasutuskord muudab juuksed katsudes pehmeks ja palju lihtsamini kammitavaks. Kuigi ülaltoodud omadused kõlavad nagu silikoonid on parim raviviis kuivadele ja kahjustatud juustele, on tegelikkus veidi teistsugune.

Juuksed muutuvad tegelikult pehmeks ja elastseks, kuid see efekt on märgatav ainult nende pinnal. Silikoonid tihendavad juuste välimist küünenaha, mähkides selle omamoodi tiheda kattega, mis optiliselt tihendab ja annab üksikutele salgudele terve välimuse. Aga mis juhtub meie juuste sügavates struktuurides? Ei midagi erilist! Juuste tegelikuks toitmiseks peate tagama nende sisemise niisutuse ja taastumise juba algfaasis. Kuid kuidas seda saavutada, kui kogu meie kiudude struktuur on kaetud vett (või muude oluliste looduslike koostisosadega) mitteläbilaskva silikoonikihiga, mis suurendab pidevalt selle mahtu? Vastus on: see on võimatu. Kuni silikoonid jäävad meie juustele, ei saa mikroelemendid ja muud toitained juuste sisestruktuuridesse transportida ja neid nullist toita. Väliselt näevad juuksed küll hoolitsetud ja läikivad välja, kuid see on vaid täiendav silikoonikiht, mis varjab nende tegelikku seisukorda. Mõned daamid ei tea, millises seisukorras nende juuksed tegelikult on, kuni nad polümeerikihist lahti saavad. Mõnel juhul võib silikoonide eemaldamine nõuda isegi väga põhjalikku mitmekordset peapesu. Need on ained, mida pole lihtne soengu pinnalt eemaldada. Kõik sõltub kasutatava silikooni tüübist. On variante, mis lahustuvad ja ei lahustu vees. Seejärel jagatakse need nendeks, mida saab eemaldada õrna šampooniga, ja nendeks, mida tuleb eemaldada puhastusvahendiga, mis sisaldab suures koguses tugevat pesuainet (nt SLES või SLS).

Filter, mille silikoonid juustele loovad, mitte ainult ei takista toitumis- ja taastumisprotsessi, vaid vähendab ka juuksuriprotseduuride, näiteks värvimise, efektiivsust. See on tingitud asjaolust, et värvimisel kasutatavatel pigmentidel on väga raske tõhusalt tungida läbi tiheda polümeerkatte.

Kosmetoloogias kasutatavad silikoonid on tootepakendil järgmiste nimetuste all:

  • trimetüülsilüüllamodimeetikum,
  • tsüklopentasiloksaan,
  • tsüklometikoon,
  • dimetikonool,
  • fenüültrimetikoon,
  • simetikoon,
  • trimetikoon,
  • dimetikoon,
  • amodimetikoon,
  • beheonoksüdimetikoon,
  • timetüülsiloksüsilikaadid.

Kontrollige teisi kahjulikke aineid, mida te looduslikust juuksekosmeetikast ei leia. Uuri välja, mida vältida!

SLES ja SLS
SLS ja SLES on vahutavad ained, mida kasutatakse erinevat tüüpi puhastusvahendites ja kosmeetikatoodetes. Nende versioonid on järgmised: naatriumlaurüülsulfaat (kosmeetikatoodete pakendil nimetatakse seda naatriumlaurüülsulfaadiks) ja etoksüülitud naatriumlaurüülsulfaat (mis on tavaliselt loetletud naatriumlaurüülsulfaadina). Muud nimetused, mille all SLES ja SLS esinevad erinevat tüüpi toodetes, on järgmised: SDS, monododetsüülester, naatriumsool, väävelhape, laurüülnaatriumsulfaat, naatrium-N-dodetsüülsulfaat ja laurüülsulfaadi naatriumsool.

SLS-i leidub enamikes turul saadaolevates puhastustoodetes, nagu hambapastad, seebid, šampoonid ja vannivedelikud. Nende ülesanne on pakkuda suures koguses vahtu ning rasvatustada nahka ja juukseid. Küll aga on tõestatud, et need pesuvahendid häirivad oluliselt epidermise loomulikku lipiidikihti, mis põhjustab märkimisväärset veekadu, naha pinguldumist ja selle märgatavat kuivust. Samuti võivad need häirida higi ja rasueritust, mis avaldab negatiivset mõju naha bioloogilisele tasakaalule ning võib põhjustada ärritust ja märkimisväärset kuivust. SLS on eriti invasiivne õrnale ja allergiale kalduvale nahale – see võib põhjustada ebameeldivat sügelust, vistrikke või isegi haigusseisundit, mida nimetatakse ekseemiks. Suures kontsentratsioonis šampoonides sisalduvad SLS ja SLES võivad kahjustada ka juuksefolliikulisid, mis omakorda põhjustab juuste suurenenud väljalangemist.

Selle pesuvahendi lisamisega šampooni valik on sageli põhjendatud kosmeetikavahendi intensiivse vahutamisega, mis on lahutamatult seotud suurenenud juuksepesu efektiivsusega. Palju vahtu tekitava kosmeetika kasutamise aastate jooksul on paljud inimesed veendunud, et pead või keha ei pesta põhjalikult, kui vahtu ei teki piisavalt. See aga ei vasta tõele – vahul pole suurt mõju preparaadi rasvaärastus- ja puhastusomadustele, pigem on tegemist omamoodi psühholoogilise efektiga. Looduskosmeetika, mis ei sisalda vahutavaid aineid, täidab oma peanahka ja juukseid puhastavat funktsiooni, samuti kunstlike pesuvahenditega preparaadid.

PEG ja PPG
PEG-i (polüetüleenoksiidid, mida nimetatakse ka polüetüleenglükoolideks) ja PPG-i (polüpropüleenglükoolid) on teatud tüüpi kunstlikud emulgaatorid, mis vastutavad kosmeetikatoodete ühtlase ja ühtlase konsistentsi eest. Neil on omadus kombineerida rasvaineid veega, tänu millele kosmeetika ei eraldu ja säilitab ühtlase vormi. Samal eesmärgil kasutatakse loodus- ja orgaanilises kosmeetikas peamiselt taimedest saadud looduslikke emulgaatoreid, nagu akaatsiakummi, ksantaankummi või guarkummi. Kasutatakse ka tsetearüülalkoholi ja lanoliini.

Peaaegu igas poes leiduvate kosmeetikatoodete tootjad kasutavad kahjuks kõige sagedamini palju odavamat sünteetilist toorainet. Need on kurikuulsad PEG-id ja PPG-d, mis lisaks sobiva konsistentsi tagamisele omavad ka puhastavaid omadusi ja tõstavad valitud aine viskoossust. Kust tuleb nende kahjulikkus?

PEG-de ja PPG-de kujul emulgaatorite tootmiseks kasutatakse etüleenoksiidi kujul olevat kantserogeenset gaasi, mis transporditakse kehasse, põhjustades sageli pöördumatuid kahjustusi meie keharakkude geneetilisele struktuurile.

Sünteetiliste emulgaatorite tootmisel tekkiv kõrvalsaadus on ka dioksaan, lahustina kasutatavate eetrite rühma kuuluv keemiline ühend. Epiteeli ja pärisnaha läbimurdmisega ning verre sattumisega suuri probleeme ei ole, mistõttu võib see rakustruktuuridele kahjulikult mõjuda. Pealegi on sellel tugev ärritav toime nahale ja limaskestadele – see võib põhjustada põletikke, sügelust ja isegi erinevat tüüpi dermatoose.

Kosmetoloogias kasutatavad PPG-d ja PEG-id mõjutavad meie naha loomuliku hüdrolipiidse katte läbilaskvust, mistõttu on see palju vastuvõtlikum kõikide kahjulike ainete imendumisele ja ebasoodsate välistingimuste mõjule. See on eriti oluline, kui meie kasutatav kosmeetika sisaldab allergiat tekitavaid keemilisi ühendeid, nt sünteetilisi värv- või lõhnaaineid. Kunstlikud emulgaatorid on tuntud oma komedogeensete omaduste poolest, mis tähendab, et need võivad nahapoore intensiivselt ummistada. See toob tavaliselt kaasa ebameeldivate tedretähnide tekke, nahaaluse põletiku ja rasu liigse tootmise. Samuti on juhtumeid, kus PEG-dega kosmeetikatoodete kasutamine põhjustas nõgestõbi ja sügelust.

Kõik ökoloogiliseks, looduslikuks ja mahepõllumajanduslikuks peetava kosmeetika sertifitseerimisega tegelevad organisatsioonid on üksmeelselt otsustanud, et ükski nimetatud toode ei tohi sisaldada PEG-e ja PPG-sid isegi vähesel määral. Rasedad peaksid olema eriti ettevaatlikud kunstlikke emulgaatoreid sisaldavate preparaatide kasutamisel.

Kasuta looduslikku juuksekosmeetikat – ilma parabeenide, silikoonide ja muude tervisele kahjulike aineteta. Usalda looduse jõudu!

Lisa kommentaar